Türkiye Cumhuriyeti’nin temel eğitim kurumlarından biri olan Gazi Üniversitesi, “24 Kasım Öğretmenler Günü”nü, Gazi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlik ile kutladı.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılan etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necdet Hayta ve Prof. Dr. Hasan Tezer, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Selami Candan, Prof. Dr. Serdar Polat, Prof. Dr. Togay Seçkin Birbudak ve Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Güneş, dekan yardımcıları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Etkinliğe aynı zamanda Azerbaycan Mincevir Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısının başkanlığında bir heyet konuk oldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Anka Quartet müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisinin ardından Gazi Eğitim Fakültesinin tanıtıldığı ve şehit öğretmenlerimizi andığımız video gösterildi.
Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Güneş, 1926 yılında temelleri atılan Gazi Eğitim’in gelecek nesillerin yetişmesinde ve toplum hayatında gerçekleştirdiği görevlerini her daim hatırlamamız gerektiğini söyleyerek, eğitimin birbirini tamamlayan iki önemli görevi olduğunu belirtti. Eğitimin birinci görevinin milletin kültürünü oluşturan sağlam ve kalıcı değerleri gençlere aktararak milletin sürekliliğini sağlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilal Güneş, eğitimin diğer görevinin ise toplumun gelişmesine, ilerlemesine ve çağdaşlaşmasına hizmet etmek olduğunu kaydetti. Türk milletinin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerinin devam etmesini, gelişmesini ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamamız gerektiğine işaret eden Güneş, “Türk inkılabının ve Atatürk ilkelerinin doğru anlaşılması, gelecek nesillere öğretilmesi konularında üzerimize düşen görevleri Gazili olmanın onuruyla, büyük bir özveriyle yerine getirmeliyiz” dedi. Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Güneş, konuşmasını öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak tamamladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal ise konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği Kabul ve Millet Mekteplerinin açılış günü olan 24 Kasım’ın, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’den bu yana, 43 yıldır Öğretmenler Günü olarak kutlandığını söyledi.
“Bu özel günde çatısı altında bir araya geldiğimiz bu muhteşem salon -Mimar Kemaleddin Salonu- bizlere 1926 yılını, köklü tarihimizi hatırlatıyor” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Ünal, bu tarihi binanın, aynı zamanda Cumhuriyetimizin, Türk eğitiminin sembolü bir yapı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu özel günde öğrencisi ve öğretim üyesi olduğum, ismini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten alan üniversitemizin Rektörü olarak siz değerli misafirlerimizle birlikte olmaktan dolayı büyük onur ve gurur yaşadığımı ifade etmek isterim” dedi.
Prof. Dr. Ünal, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur” sözlerini hatırlatarak, millî eğitime ne denli önem verdiğini anlattı.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, gelişmenin, ilerlemenin, hür ve demokratik bir toplum olabilmenin en etkili aracının eğitim ve eğitimci, millî eğitim çalışmalarının merkezinin de okullar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uğur Ünal, konuşmasına şöyle devam etti: “Genç zihinlere, insanlığa hizmeti, millet ve vatan sevgisini, sevgiyi, ahlakı ve bağımsızlığı öğretecek olan okuldur. Vatan ve millet sevgisi ile yetişen gençlere aynı zamanda “mesleklerinde birer uzman ve birer bilim insanı olmalarını” öğretecek olan da okuldur. Bu açıdan baktığımızda Türkiye’nin öncü yükseköğretim kurumlarından biri olarak bize de büyük görevler düşmektedir. Uluslararası arenada saygın araştırma mensupları olarak, aklı, bilgiyi, bilimi ve insanı merkeze alan bir eğitim anlayışıyla hareket etmek temel amacımızdır.”
Ülkemizi “muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak” için kesintisiz bir şekilde çalışmaya mecbur olduklarını belirten Prof. Dr. Uğur Ünal, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla eğitim-öğretim programlarımızı sürdürmeye ve geliştirmeye devam etmemiz gerektiğine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Ünal, “Atatürk’ün de ifade ettiği gibi Cumhuriyet bizden, biz eğitimcilerden, öğretmenlerden ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller’ yetiştirmemizi beklemektedir” diye konuştu.
Atatürk’ün 1 Mart 1923’te, Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında öğretmenler için dile getirdiği “Dünyanın her yerinde, öğretmenler toplumun en fedakȃr ve saygıdeğer unsurlarıdır” sözlerini anımsatan Prof. Dr. Ünal, konuşmasını öğretmenler gününü kutlayarak sonlandırdı.
Konuşmaların ardından emekli öğretim üyelerimize plaket takdimi yapıldı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü videosu gösterildi.
“24 Kasım Öğretmenler Günü” etkinliği, “Geleceğin Öğretmenleri İçin Dijital Yetkinlikler ve Yapay Zeka” konulu panel ile devam etti. Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arıkan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serçin Karataş, “Öğretmenlikte Yeni Roller: Yaratıcı Düşünme ve Yapay Zeka”, Gazi Üniversitesi Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği, Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Akcayol “Yapay Zeka ile Öğretme ve Öğrenmenin Geleceği”, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Sayın “Yapay Zeka Destekli Dijital Ölçme ve Değerlendirme Sistemleri” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Program, geleneksel kayısılı börek ikramı ile sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.