“Kuzey Kafkas Dilleri Sempozyumu” Gerçekleştirildi
8 Mayıs 2024 | 22:09

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği iş birliğinde Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen, “Kuzey Kafkas Dilleri Sempozyumu” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen programa Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı (YTB) Murat Kazancı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Dağıstan Milletvekili Olimpiyat-Dünya-Avrupa Şampiyonu Hacı Murat Magomedov, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fatin Dağçınar, Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz, dekanlar, müdürler, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli yaptı.  

Gazi Üniversitesinin bu tür bilimsel ve kültürel etkinliklere ev sahipliğini yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Bizler, tarihi ve kültürel anlamda derin bağları bulunan Türkiye ve Kuzey Kafkas toplumları olarak, bu sempozyumda bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu sempozyum sadece dillerimizin değil aynı zamanda ortak tarih ve kültürümüzün de bir yansıması olarak önem arz etmektedir. Türkiye ile Kuzey Kafkas toplumları arasındaki derin tarihi ve kültürel bağları daha da güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu vesileyle, birbirimizi daha iyi anlamamız ve ortak değerlerimizi pekiştirmemiz için eşsiz bir fırsat sunuyor” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, sözlerini şöyle tamamladı: “Ümit ediyorum ki, bu iki günlük sempozyum süresince yapılacak sunumlar ve tartışmalar, hem bilim dünyamıza hem de toplumlarımıza yeni perspektifler sunacak ve ortak değerlerimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak. Bu anlamlı sempozyumu düzenleyen ve katkıda bulunan; Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Sayın Abdullah Eren’e, Dağıstan Milletvekili ve Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu Sayın Hacı Murat Magomedov’a, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sayın Fatin Dağçınar’a ve Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Sayın Yaşar Öz’e ve Asiyat Öz’e teşekkür ediyorum. Ayrıca, sempozyuma katılan tüm yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlere ve konuşmacılara hoş geldiniz diyorum.”

Açılışta söz alan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı (YTB) Murat Kazancı ise, sempozyumda sunulacak bildirilerin Kuzey Kafkasya’daki yaşayanlar için hayırlara vesile olmasını diledi. Dilin bir millet için çok önemli olduğunun altını çizen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı (YTB) Murat Kazancı, kültür aktarımının dil vasıtası ile gerçekleştiğini ifade etti. Dilin bireysel ve toplumsal iletişimin en önemli aracı olduğunu vurgulayan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı (YTB) Murat Kazancı, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fatin Dağçınar, dilin bir milleti millet yapan en önemli unsur olduğunu söyledi. Milletlerin dillerine sahip çıkması gerektiğinin üzerinde duran Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fatin Dağçınar, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılışta söz alan Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz ise, üçüncü projelerini Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Konuşmasında sempozyumun amacından da bahseden Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz, Türkiye ile Kuzey Kafkas halkları arasındaki ilişkileri artırmak istediklerini dile getirdi. Kuzey Kafkas halklarının dünyanın en kadim halklarından biri olduğuna işaret eden Dağıstanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Öz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılışta konuşan Dağıstan Milletvekili Olimpiyat-Dünya-Avrupa Şampiyonu Hacı Murat Magomedov ise, insanların ana dilini konuşmasının önemli olduğunu belirtti. Dağıstan bölgesinde çok farklı dillerin yer aldığı bilgisini veren Dağıstan Milletvekili Olimpiyat-Dünya-Avrupa Şampiyonu Hacı Murat Magomedov, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmaların ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Oturumlar soru-cevap bölümlerinin ardından çekilen toplu fotoğraflarla sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image